I za onlajn trgovinu prodavci su u obavezi da izdaju fiskalni račun

20. oktobar 2022 – Koliko puta vam se dogodilo da nešto kupite preko interneta, pa ne dobijete račun i nemate nikakav dokaz koliko ste to nešto platili, o eventualnoj reklamaciji bez računa da i ne govorimo. E sad je stiglo tumačenje koje neće obradovati prodavce. Prilikom prodaje robe preko interneta prodavac mora da izdaje fiskalni račun i da kupcu pošalje račun, uz taj proizvod, objavila je juče Poreska uprava. Delatnost trgovine na malo preko interneta, objašnjava se dalje, nije izuzeta od obaveza evidentiranja prometa preko nove fiskalne kase, a račun se uz saglasnost kupca može poslati i elektronskim putem.

„Prodaja robe preko interneta je oblik trgovine gde se trguje isto kao i na svakom drugom tržištu. Da bi prodaja preko interneta bila i legalna neophodno je ispoštovati nekoliko zakona među kojima i Zakon o fiskalizaciji sa pratećim propisima. U skladu sa tim propisima, svi oni koji prodaju robu preko interneta na malo imaju obavezu da evidentiraju promet preko fiskalne kase, kao i da izdaju fiskalni račun“, piše na sajtu Poreske uprave.

Da li će za isporuku robe naručene putem interneta biti izdat poseban fiskalni račun zavisi od toga da li je u cenu uračunat i trošak isporuke. Ako je u cenu robe koju kupac plaća uračunat i trošak dostave, to će biti iskazano na jednom računu, prema objašnjenju je Poreske uprave. Međutim, ukoliko se cena koju kupac plaća odnosi samo na robu bez troškova dostave, firma koja dostavlja robu dužna je da izda poseban fiskalni račun, za troškove dostave.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!